HTML

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

A közös útról és roma identitásról

2016.11.16. 20:34 :: Rostás Farkas György

arkép.jpg
Közös út az, ha a pártokhoz, a különböző szervezetekhez való hovatartozáson túl szolgáljuk a cigány emberek összefogását, népünk érdekeinek védelmében. Ha együtt felmutatjuk a mi cigány identitásunkat tükröző közös értékeinket.

Közös út:

Amikor a napi kérdésekben vitatkozunk, mindig gondoljunk arra, hogy a pártok és szervezetek hamar múló, képlékeny jelenségek a történelmi léthez mérten. Ezért kell az egység a jogaink kivívásában és a mi cigány identitásunk megőrzésében. Ez a cigány öntudat, a cigány népünkhöz való tartozásunk tudata,  egyetemes kell, hogy legyen.

Közös utunk nyitott mindenki előtt, aki vallja, őrzi cigányságát. Éppen nekünk, akik mint jómagam is törzsgyökeres oláh cigány családból származunk, igen, éppen nekünk kötelességünk, hogy jó példával járjunk elől, hogy testvérünknek valljuk nem oláh cigány társainkat is, akik velünk tartanak, akik számára fontos cigány identitásuk, kulturális önazonosságuk megőrzése.  

Cigányságunk ma sok évszázados létküzdelme során újabb krízis-időszakaszához érkezett. Mindenütt kisebbségi sorsban vagyunk, s naponta meg kell küzdenünk az ebből  fakadó hátrányainkkal.

Emberi tartásunkat eddig megőriztük, s talán eljött az az idő, hogy mindannyiunkban megerősödjék ez az érzés, ez a tudat.

Rajtunk is múlik, hogy a lét pereméről beljebb kerüljünk, hogy tanulhassunk, dolgozhassunk, minden tekintetben egyenrangúak legyünk hazánkban, s hogy hazánknak és otthonunknak nevezhessük ezt az országot, amelyben – ha kis számban is, de – vannak erők, amelyek megtagadnák tőlünk saját önazonosságunkhoz, kultúránkhoz, s egyúttal a Hazánkhoz való jogunkat.Ilyen jelek más országokban is tapasztalhatók.

Egy európai színvonalú roma kulturális központ, intézmény sokat segíthetne önazonosságunk megőrzésében, kultúránk további fejlesztésében.

Ma úgy tűnik erre hatalmi körökben nincs komoly szándék. Továbbra is látszatmegoldásokban és újabb vazallusi kifizetőhelyekben gondolkodnak.

Ez méltatlan és elfogadhatatlan! A jövőnk a tét. Mindannyiunk közös felelőssége, mert e közös hazában közös a sorsunk, összetartozunk.

Nem lehet és nem szabad külön-utas politikát folytatni. Ha igen: győztesek nem lesznek, csak vesztesek.

Jól gondoljuk meg, mert nemcsak karnyújtásnyira, hanem szívdobbanásnyira vagyunk egymástól. Nem vagyunk, és nem lehetünk egymás ellenségei, ha sorsunk több
száz év óta összeköt bennünket.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rfgy.blog.hu/api/trackback/id/tr4211967159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása