HTML

Szülőföldem: Magyarország

2017.03.22. 13:10 :: Rostás Farkas György

(Az én hármas identitásom)

010101.jpg

   
Az Isten, gondolt egyet, és rendelkezett. Jókedvében, ahogy a világ kezdete óta szokta. Megteremtette a Napot, a Földet, benne Magyarországot, az én szülőföldemet. Az én drága őseimet, akiket már nem ismerhettem. 

Ők már a szeretett anyaföldben nyugosznak. Egyszer, ha olyan kedvem támad és még nem lesz vége az életnek, elindulok, hogy felkutassam őket. Indiába is el kellene zarándokolnom, hogy legalább egyszer megcsókoljam az ősi földet.

Egész életemben készültem erre az útra, de még nem adatott meg számomra. De jó lenne!

Talán ezer éve lehet, hogy a cigányok  elindultak új hazát keresni.  Hogy miért is tehették? Talán átok sújtotta őket? Talán kalandvágyból? Vagy mert elüldözték őket az őshazából?

Lehet, hogy egyszer megtudom a teljes igazságot, lehet, hogy nem. De azt, ami felszínre tör a lelkem mélyéről, azt le kell írnom.  Mert ez az örökségem. Indiában erednek a hajszálerecskéim, a gyökereim.

Jóságos volt hozzám az én Istenem, ahogyan  a felvidékiekhez és az erdélyiekhez is.  Több identitással is megajándékozott bennünket. Mégis bánt -  Petőfi után szabadon -,  egy gondolat engem is. Mi lesz akkor, ha egyszer elveszítjük féltve őrzött cigány identitásunkat: nyelvünket, kultúránkat?

Mije lesz akkor a cigány népnek? Semmije sem marad. Nem lesz többé sem cigány, és nem lesz igazán magyar sem, indiai pedig már nem lehet.  Akkor valójában nem lesz otthon sehol. Nem lesz se hazája, se magyarságtudata, se cigánysága. 

Ez várna a világ cigányságára? Egy több ezer éves kultúrát hordozó nép esetében mi lehetne tragikusabb annál, ha feladja önmagát, ha már a nyelve sem lesz a sajátja, ha nem lehet büszke a származására, és elvész emberi tartása.  

  Megőrizni a tiszta emberi jellemet, tartást, és örökséget.

Már vagy fél évszázada kong a fülemben a vészharang; a cigányok válságos helyzetben vannak! Mi történik, ha az ember lelki válságba kerül? Azon már csak az Isten segíthet.

Eszembe jutott most testvérbarátom, Duray Miklós, egyik kötetének a címe: Kutyaszorítóban. Mi cigányok is abban vagyunk már évszázadok óta.

Van-e kivezető út? Rajtunk is múlik, s ebben mindenkinek feladata, küldetése és kötelessége van. A tudását, amit Istentől kapott mindenkinek kötelessége továbbadni. Nemcsak gyermekeinek, hanem népének is. Tartozik ezzel a hazájának, a nemzetének!

„a nemzet napszámosa vagyok.”

Antall József miniszterelnök mondatát idézem, amikor a cigányok jövőjéről, a lehetőségekről és ránk leselkedő veszélyekről gondolkodom. Mert úgy érzem, hogy nagy-nagy veszély leselkedik a cigányokra, ha elveszítik a nyelvüket, ősi kultúrájukat. 

Azt kérdezitek tőlem, hogy miért baj az, ha asszimilálódnak, ha elmagyarosodnak. Számomra ez annyit jelent, hogy a cigányok eltűnnek a palettáról, a népek-nemzetek sorából.

Mindenkire a megmérettetés vár, az egyes emberekre és a népcsoportokra egyaránt. Majd kiderül, hogy maradandót alkotott-e, vagy sem. De nekünk szent kötelességünk, hogy  jeleket, üzeneteket hagyjunk az utánunk jövőknek; Itt éltünk  előttetek, kövessétek az elődök lábnyomát!...   

„Nem fényleni akart, hanem világítani.”

Ezt az én szeretett Szabad György bátyám, tanárom mondotta egykoron  Antall Józsefről. Én azt vallom, hogy ez kell, hogy legyen a mi földi küldetésünk. Világítanunk, utat mutatnunk, őriznünk és továbbadnunk a lángot...

Ha már az őseim földjéről  szóltam, had idézzem  Mahatma Gandhi-t, az erőszakmentesség apostolát, az én példaképemet. Ő azt vallotta és hirdette,  hogy nincs alacsonyabb és magasabb rendű nép a földön, mindenki egyenlőnek születik. 

   Zárásképp csak annyit tennék hozzá: 
Nem hiszem, hogy valaha is létezett hozzá hasonló
ember a földön.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rfgy.blog.hu/api/trackback/id/tr5112361769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása