HTML

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Mit üzen a Közös Út ...

2017.06.29. 18:15 :: Rostás Farkas György

arkép.jpgMindjárt indulásakor 1992-ben megfogalmaztuk, hogy milyen programot, milyen eszmeiséget tolmácsol a lapunk, melynek címe a Közös Út – Kethano Drom.

 A közösség ebben a lényeg; lapunk nem bocsátkozik a cigány szervezetek között  folyamatosan dúló vitákba, összetűzésekbe, kialakuló konfliktusokba.

Hasonlóképpen kerüljük azt az önkárosító törekvést is, amit „ön-szegregáció”-nak nevezhetünk

 Úgy véljük, hogy amennyire veszedelmesek a többségi társadalom előítéletes, esetenként rasszista megnyilvánulásai, olyannyira káros és veszélyes az önszegregáció is.

Ez alatt azt értjük, hogy a cigányok bizonyos hangadói nem hajlandók az együttműködésre a többségi társadalom becsületes, józan képviselőivel, akik szövetségeseink lehetnek, vagy már azok is. Minden küzdelemhez szükségesek a szövetségesek.

Olyanokról szólunk, akik őszinte segítőtársul szegődnek, annak érdekében, hogy cigányságunk kiküzdje magát mai tragikusan súlyos helyzetéből. Ez nemcsak cigányságunk érdeke, hanem egész társadalmunké.

Az alkotó, okos erőknek nemcsak a belső összefogását szorgalmaztuk, hanem a nemzetközi együttműködését is. Erre irányultak a már külföldön is nevezetessé vált nemzetközi tudományos tanácskozásaink, konferenciáink, a néprajz, a történelem, szociológia, az oktatás és nevelés területein; ősi hagyományaink ápolásával, új kulturális eredményeink felmutatásával.

Sokan kérdezik, hogy miért nem teszünk mi romák érdemben sorsunk jobbra-fordításáért, hiszen már vannak köztünk tanult emberek,  akik méltóképpen képviselhetnének bennünket.

A pártalapítás és az összefogás gondolata engem is régóta foglalkoztat, hiszen nem csak a parlamenti képviseletünk nincs megoldva, de társadalmi érdek-képviseletünk sem.

Jelenlétünket a törvényhozásban nem pótolják a nemzetiségi önkormányzatok, amelyek eredendően a kulturális autonómia létrehozására alakultak. Feladatuk egyébként az volna, hogy őrizzék a hagyományokat és ápolják a kultúrát.

A civil szervezetek pedig kényre-kedvre ki vannak szolgáltatva szinte mindenkinek, az állami hivataloknak, a különféle kuratóriumoknak, de még saját választott vezetőinek is.  Ez pofon a civil szerveződések öntevékenységének, jó ötleteik megvalósítási  lehetőségének.

De ne panaszkodjunk, inkább tegyük a dolgunkat, s ne adjuk fel a méltó és felelős képviseletért folytatott harcot. Ahogy mondják, csak várunk, várunk … de ha nem jön hamarosan a sült galamb (mert az sosem jön önszántából), hát lelőjük az égről, és mi magunk sütjük meg.

 

Szólj hozzá!

Címkék: Közös Út cigány érdekképviselet nemzetiségi önkormányzatok

A bejegyzés trackback címe:

https://rfgy.blog.hu/api/trackback/id/tr4412628831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása