HTML

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Évszázadok sérelmein túllépve

2017.11.10. 12:43 :: Rostás Farkas György

img_6882.JPGAmikor hasadt lélekkel belső emigrációba kényszerülök az emlékezés ad új erőt az újrakezdéshez. Gondolatban felkeresem gyermekkorom színtereit - Újkígyóst, Eleket, Medgyesegyházát - melyeknek makulátlan tisztasága  ismét felvértez  a "felnőtt" világommal való szembesülésre.

Ez a világ a cigányság, cigányságom világa, amelybe beleszülettem 1949-ben Békés megyében, Újkígyóson. Tagadás nélkül vallom és vállalom a perifériára szorult és kényszerült életformát, amely talán a másságunkból került a sorstalanságba. Mindezek ellenére, ha újra születnék, akkor is vállalnám származásomat.. Kettős identitású vagyok. Milyen szegény lenne a lelkem, ha nem vallhatnám büszkén magam Kossuth Széchenyi, Petőfi honfitársának. Egyszerre van jelen cigányságom és magyarságom.

E kettősség egymásra való hatása megszínesíti pillanatokat, s kapaszkodókat ad a nehéz helyzetekben. Az évszázadok sérelmein túllépve lehet és kell megteremteni azt a békét, amely gyökereket ad és erőt az újrakezdésekhez. Bűn lenne elszakadni a gyökerektől, melyek megőrzésével és továbbvitelével lehet és kell megfogalmazni céljainkat és törekvéseinkét. Toleránsnak kell lennünk egymással. Évszázadok ölelik álmainkat, amit kötelességünk megőrizni és tovább vinni. Együtt, egy Hazában kell megtalálni helyünket, felnőni a feladatokhoz és őszintén közeledni egymáshoz.

Nagyon távol kerültek az emberek egymástól. Próbáljuk egymást megkeresni és megtalálni. Most feltennék a kérdést sokan: Miért? Mert az ember embernek született... Nem hiszem, hogy a pofonra minden esetben pofonnal kell válaszolni. Azt is tudom, hogy a jellemét vesztett emberből a pénzimádat kiöli a legkisebb emberi érzést is. Ezer arca lehet egy embernek, de egyéniségéből csak egy van. Kiérdemelni kell az emberek bizalmát, tiszteletét és szeretetét és nem kikövetelni.

Nem fogom soha elfelejteni, hogy honnan jöttem, nem fogom soha fölgyújtani magam mögött az utat, és nem fogok soha elszakadni a gyökereimtől. A gyökértelen ember előbb-utóbb magára marad. Az őszintétlenség még a politikában is káros hosszú távon. Cigányságom vállalása, kultúrám, hagyományaink, nyelvünk ápolása az egyének szuverén joga. A hosszú időn keresztül érvényesült a felülről vezérelt irányítási rendszer ... Mindig a cigányság bevonása nélkül történt a róluk való döntés.

Sokan ellenséget láttak, látnak bennünk, pedig inkább áldozatok voltunk. A legszebb és legnemesebb földi küldetésünk a szeretet és egymás segítése. A kihalóban lévő kultúra nagykövete csak az az ember lehet, aki méltósággal tudja népét szolgálni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rfgy.blog.hu/api/trackback/id/tr5113229759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása