HTML

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Megtalálni szívemben a nyugalmat

2018.01.30. 16:08 :: Rostás Farkas György

img_20170807_130238_1.jpgValamit álmodtam. Valami olyasmit, amit most megosztok mindenkivel. Furcsa dolgok történnek, itt ezen a Főld nevü bolygón.

Minden ember érzi, kell hogy érezze, fontos dolga van ezen a planétán! Összetartozunk, meg egymáshoz is,  így  be kell avatnunk egymást a gondolatainkba, a vágyainkba, az álmainkba..

Az emberiség mindig megálmodta a jövőjét! Petőfi óta pedig azt is tudjuk, hogy az álmok nem hazudnak. Egy távoli kis faluból, Újkígyósról érkeztem, és már  gyermekkoromban is arra tanítottak, hogy az álmok fontosak.

 Anyai és  apai ágon is cigány ősökkel  büszkélkedhetek. Ők fontosnak tartották, hogy minden gyermeküket emberi tartásra, böcsületre, méltóságra neveljék, mert mindig azt mondták, hogy emberi tartásból, méltóságból és bőcsületből egyetlen egy van, s arra nagyon kell vigyáznunk.

Arra is tanítottak bennünket, hogy ne feledjük őseink nyelvét, hagyományait. A kultúránk és szellemi örökségünk, össze kell, hogy tartson bennünket.

Mostanság egyre nehezebb az én szívem - lelkem. Közeledik a végítélet napja... ? ! Hogy ezt miért mondom? Azért,  mert  már nem fontos a cigány emberek számára a cigány nyelv őrzése, ápolása, átmentése az utókor számára.

Amikor időm és erőm engedi elmegyek vidéki és külföldi utakra, hogy találkozhassak, beszélgethessek a cigány emberekkel, a gyerekekkel, pedagógusokkal, a település vezetőivel. 

Van ahol a szülők még beszélik a cigány nyelvet,  de a gyerekek már nem. Ezt hívják nyelvvesztésnek! Számomra ez sorstragédia, mert ha  így halad tovább, akkor egy-két generáció múlva senki sem beszéli majd a mi csodálatos nyelvünket.

Felteszem magamnak és nektek is a kérdést: 

Mi lesz, ha itt Magyarországon már nem fogják beszélni a cigány nyelvet?

Lehet, hogy ez egész Európában és a világ többi országában is így lesz?

Ki fogja felmutatni, megőrizni a mi több ezer éves kultúránkat. Új arcokra, új viszonyokra és új döntésekre van szükség!

Én azt mondom; a lelkünkben, az agyunkban, a szívünkben ne legyen  különutas politikai kérdés a cigány ügy!

Azt mondta egyszer az én tudós, professzor barátom dr. Rosivall László akadémikus, hogy a cigánykérdés nem cigány kérdés!

Eszembe jutnak Kölcsey Ferenc szavai is, aki  nem csatadalt, hanem himnuszt, nemzeti imádságot írt!

Tegyünk így mi is cigány testvéreim: Mi is az ég felé tekintünk, és Isten látja, hogy  az Ő gyermekei vagyunk,  nem veszhetünk el a népek tengerében… Isten segítsen bennünket!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rfgy.blog.hu/api/trackback/id/tr7813617700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása