HTML

Naptár

november 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Identitás és kulturális autonómia

2013.03.17. 14:25 :: Rostás Farkas György

A hazai történelmi nemzetiségek - mind a 13 -, több figyelmet érdemelnének. Kiemelten említem a cigányságot, amely nem rendelkezik anyaországgal sem, így tehát külső támogatásra, védelemre sem számíthat.

Húsz évnyi küzdelem után jutottunk el odáig, hogy új nemzetiségi törvény született, mely elvben deklarája pl. a nemzetiségi autonómiát és a parlamenti képviseletet is. A szabályozás mikéntje azonban gyakorlatilag lehetetlenné teszi e képviselet megvalósulását, még a legnagyobb létszámú, immár nem kisebbség, hanem nemzetiségi jogállású cigányság számára is.

A cigányságnak. gyakorlatilag nincs beleszólása a róla szóló intézkedések, kormányprogramok alakításába. Ahogyan eddig is, most is a fejük felett döntik el, mi a jó nekik, merre kellene haladniuk.

Ezzel kapcsolatban még néhány szó a kulturális autonómiáról, vagyis a nemzetiségi identitásról. Véleményem szerint a jelenlegi roma felzárkóztató politika súlyos hiányossága, hogy nem fordít sem kellő figyelmet, sem forrást a romák kulturális önazonosságának, egyenlő méltóságának fejlesztésére. Semmilyen szociális és gazdasági felzárkóztató politika nem lehet sikeres enélkül.  (Méltóság és identitás nélküli emberekből sohasem lesz a közjóért elkötelezett, adófizető honpolgár.!) A média ezen a téren is sokat tehetne!

Sajnálatos és a jövőre nézve nagyon káros következményekkel járó folyamat a civil szektor ellehetetlenítése, kivéreztetése. Ez a közélettől, a társadalmi szerepvállalástól való eltávolodáshoz, az érdektelenséghez és a veszélyeztetett csoportok még nagyobb mérvű leszakadásához vezet.

 Egyre gyakoribb a megfogalmazás: kiírtak bennünket a társadalomból, mi sem törődünk a társadalommal, a közjóval.

E folyamat egyenes következménye lesz az az attitűd, amely belső emigrációba, belső ellenzékiségbe vezeti az érintett csoportokat. Ez az ellenzékiség pedig már nem párthovatartozásból, vagy ideológiai meggyőződésből fakad, hanem az ellehetetlenülésből, a „másodrendű állampolgárságból” fakadó lappangó indulatokból.

Az ilyen indulatok pedig könnyen gyűlöletbe torkollhatnak, és kiszámíthatatlan kockázatot rejtenek magukban.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rfgy.blog.hu/api/trackback/id/tr755139473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.