HTML

Naptár

augusztus 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Velünk ünnepelnek az angyalok

2017.02.22. 13:01 :: Rostás Farkas György

(Mikor a szív csordulásig telik)

 


dorzs.jpg
Nagyon nagy nap ez a mai nap. Őseim zarándokhelyére érkeztünk meg, hogy az egyik legkedvesebb unokámat Attilát keresztvíz alá tartsuk.

Velünk együtt ünnepelnek égiek, és földiek. Az angyalok is örülnek, a mennyben. Ezen a szent földön, ezen a szakrális helyen, sok szív egyszerre dobban. Kicsordulnak a papóka örömkönnyei. Csordulásig megtelik a szívem örömmel.agyon nagy nap ez a mai nap. Őseim zarándokhelyére érkeztünk meg, hogy az egyik legkedvesebb unokámat Attilát keresztvíz alá tartsuk.

Az én szeretett kis unokám keresztelőjére gyűltünk ma össze, Szentkúton, hogy őt ünnepeljük. Mert egy fényesen ragyogó csillaggal több lett az égen. Székely János, a mi szeretett püspök testvérünk kereszteli meg az unokámat (meg Roladka). Ősidők óta így volt ez, és talán még nagyon sokáig így marad. Ez lesz a cigányok életében a legnagyobb ünnep. Talán addig, amíg cigány él a földön.

Ilyenkor összejött az egész család, a közeli és távoli rokonság. Az újszülöttre köszöntőket, áldást mondanak. Ekkor még a haragosok is kibékülnek. A cigányok egy gyermek születését mindig Isten áldásának tekintették. Így volt ez mindig, és így marad meg az idők végezetéig.

Szent dolognak számít, a gyermek születése. Szent dolog a nagy család, a kumpánia összetartozása. Ugyan olyan, mint a cigány törvény betartása. Én azt szeretném, és azért is imádkozom, és fohászkodom, hogy szép hagyományaink megőrzése ne vesszen az idők homályába. Mindig útmutatásul szolgálhasson, egész életünkben. Az ilyen és ehhez hasonló ünnepek, együttlétek mindig megszínesítették, és beragyogták egész életünket és megédesítették a pillanatokat.

A pillanatokat varázsa elkísér bennünket egész életünkben. A jelenlévők mind áldást szórnak a keresztelendő gyermekre. Egész nap mulatnak, isznak, esznek, a legtöbbször tábortüzeknél és áldást kérnek az újszülöttre. Nagy megtiszteltetés mindenki számára, akit meghívnak ezekre az eseménydús napokra. Nagy örömmel jön mindenki, apraja-nagyja.

Úgy szokás már évszázadok óta, még a vándorlások ideje alatt is, hogy ajándékot hoznak és együtt szoktak kondérokba az asszonyok, lányok sütni, főzni. Együtt szoktak imádkozni, és kérni a gyermekre, a családjára Isten áldását. A keresztszülőt a gyermek testvére is keresztszülőnek tekinti és úgy is hívja egész életében. Ez is ősi cigány szokás, amit még napjainkban is őriz a cigány nép.

Ilyenkor mindig nagy mesékbe kezdtek az elődökről is megemlékeztek. Felidéztük őseink szellemét és hálát adtunk azért, hogy ilyen elődök, ősök leszármazottai lettünk, vagyunk és maradunk is ilyenek.

A vándorlásunk ideje alatt, több száz éven keresztül mindig a családfőnek a kumpánia legidősebb tagjának volt a feladata, a keresztelővel járó szertartás. De ugyan így az esketés is. Ma már vannak papjaink, és nem csak zarándokhelyen, de Isten házában, templomban szoktuk megkeresztelni gyermekeinket.

Mindig külön öröm számomra, hogy nagy népes család, rokonság előtt elsőként én szólhatok, és kérhetem a jó Istent, hogy adja bőséges áldását a most keresztelendő gyermekre, szüleire, keresztszüleire, családtagjaira, és minden jelenlévőre. Kívánok hosszú életet, sok boldogságot, erőt, és egészséget.

O del, te del amare shaves, lungo baxtalo trajo
tyo papo

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rfgy.blog.hu/api/trackback/id/tr9112282159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.