HTML

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Üzenet a világ cigányainak – Sirma a lumake romenge

2013.04.08. 23:09 :: Rostás Farkas György

A Romák Világnapján, 2013.04.08.

Testvéreim üzenem nektek, hogy nincs más út, mint a közös. A közös út, amely a közös jövőt, biztonságot jelentheti mindannyiunk számára, éljünk a világ bármely pontján.

1971. április 8. mindannyiunk életében piros betűs nap kell, hogy legyen. Azon a nevezetes napon fogadalmat tettünk és esküt, hogy sohasem fogjuk elfelejteni, hogy mi cigányok összetartozunk. Fájdalmas, örök mementó, hogy a cigányok népirtása bekövetkezhetett, és a fogadalmunk is erre emlékeztet, hogy ez soha többé nem ismétlődhet meg.

Kérlek benneteket, ne feledkezzetek meg soha a cigányok világnapjáról, gyújtsatok gyertyát és hajtsatok fejet az őseink emléke előtt is.

A múltunk a közös felelősségünkre emlékeztet bennünket,  s arra, hogy tegyünk a jövőnkért.

Helyet kérünk és követelünk magunknak, az utánunk jövő generációknak, hogy a saját sorsunk irányításába beleszólásunk legyen.

Hajdanán a Romani Kris törvényt vésett az életünkbe, és az összetartozása kötelezett bennünket. Ne feledkezzünk meg ennek szelleméről ma sem. Ne engedjük, hogy megosszanak és egymás ellen fordítsanak bennünket.

A Romák Világnapja közös értékeinkre, őseinktől örökölt kultúránk, nyelvünk tiszteletére emlékeztessen valamennyiünket.

 ***kerék.jpg

Mure Phral, Phenyale!

Mangav tume hatyaren jekh, kamen jekhavres, bolden tume palpale jekhavreste, ke tume pa jekh kranzha avile pej luma. Inkren kethane, aven jekh, ke kaver nashtig keren. Kamen jekhavres, haj hatyaren jekh, lumake rom ande bari luma kon san, haj trajin.

Mangav tume tumaro phral, kon kamel tume, haj lashipe kamel tumenge, savore zhenenge romenge.

Phralora sam, sa sa pe kadi luma. E romengo romano dyes te avel amenge savorenge baxtalo.

Tumaro phral: György Rostás - Farkas

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rfgy.blog.hu/api/trackback/id/tr505212632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása