HTML

„A szellemet nem lehet rácsok mögé zárni!.."

2013.11.23. 09:02 :: Rostás Farkas György

„Jutott eszembe...”

 Bizonyára csak a székelyek menete kapcsán juthatott eszembe „egy mondat a zsarnokságról...”

Nagyra becsülöm őket. Minden évben elzarándokolok Erdélyországba. Ha újra  születnék, s nem születnék véletlenül cigánynak, akkor székely szeretnék lenni.  A székely emberek kérik, követelik..., s jogosan teszik. Az összetartás nemcsak a legnemesebb, hanem a legnagyobb kohéziós erő is.

Mi cigányok is tanulhatnánk ebből a példából. Kinek másnak lehet még rajtunk kívül az érdeke, hogy kivívja számunkra demokratikus jogaink megvalósulását. Ki az, aki kiállhat rajtunk kívül kulturális intézményeinkért, nyelvi és kulturális jogaink érvényesítéséért.

Erkölcsi kötelességem , a nagy elődök előtti főhajtás és az igazság kötelez, hogy elmondjam annak is, aki eddig még nem tudta. A nagy ígéret(ek) ellenére elmaradt a cigány kulturális autonómia megvalósulása, ami mint azt mindannyia tudjuk – ti is Testvéreim- intézményeket, múzeumot, színházat, dokumentációs központot és könyvtárat, nyelvi vizsgáztatóhelyeket (nem csak egyetlen helyen, a Rigó utcában) jelent.

Lakatos Menyhért szavai jutnak most eszembe, aki nagyon sokszor elmondta, még többször idézte: „... a hatalommal vigyázni kell...” Én még azt is hozzátenném, a saját sorsunkat a saját kezünkbe kell, hogy vegyük.

Lehet, hogy pusztába kiáltott szó? Hogy kinek fontos, kinek nem  - azon nem ártana elgondolkodnunk.  „A zsarnokságban mindenki szem a láncban...” 

Egészen fiatal zsurnaliszta voltam, amikor Kádár János meghívására Magyarországon járt  Chile egyik prominens vezetője, Luis Corvalan. Mi újságíró-tanoncok is elmentünk meghallgatni  asajtótájékoztatóját. Ma is elmlékszem Corvalan egy kijelentésére:  „A szellemet nem lehet rácsok mögé zárni!...” Lehet, hogy a mi esetünkben mégis sikerült?...

Cigányok, boldog öntudatra ébredést! Ushtyen romale anda sune!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rfgy.blog.hu/api/trackback/id/tr285650748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása