HTML

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Csibi és bogár története

2017.04.22. 20:08 :: Rostás Farkas György

Siratom a gyermekkorom


lovas.jpgCsibiről és Bogárról sok mese szól Pali öcsém és az én családi legendáriumomban. Tulajdonképpen azt is mondhatnám, hogy ők voltak a játszótársak. Szót fogadtak, szerettek minket, és mi is őket.

 Ha többet akartok megtudni róluk, ismét Újkígyósra kell visszamennünk. Abba a szeretett családi fészekaljba, amelyben  boldogan, szeretetben tizenegyen felnevelkedtünk. Mesébe illő történet, hát jól figyeljetek!

Édesapám egyszer gondolt egy nagyot, és azt mondta:
- Fiaim, beszédem van veletek! Tudtuk, hogy valami nagy dologról lehet szó, mert apró ügyekbe apám nem nagyon vont be bennünket. Izgatottan vártuk, hogy mi következik.

- Fiaim! Úgy döntöttem, hogy elviszlek benneteket a vásárba, és veszek nektek egy-egy csikót, hogy gondozzátok, etessétek, hogy szeressétek meg az állatokat, mert ki tudja, mit tartogat még a sors számotokra. Hátha lovazni fogtok.

- De azt is elmondom - folytatta apánk -, hogy nekem mi a dédelgetett álmom veletek kapcsolatban. Azt szeretném, ha te Palcsi fiam ügyvéd lennél, te Gyurka fiam pedig orvos. Isten azonban átírta a forgatókönyvet és úgy rendelkezett, hogy mindketten írók, újságírók lettünk.

Azt nem mondhatom, hogy nem volt szépséges gyermekkorunk és nem boldogultunk Bogárral meg Csibivel. Amikor hazaértünk bekötöttük őket az istállóba, csutakoltuk, etettük, itattuk, dédelgettük őket. Egyszóval családtagokká váltak.

Amikor erre gondolok mindig egy csodálatos vers jut az eszembe, Simon István Mirza című írása. Ennek a történetnek a hőse is egy kiscsikó, aki a család kedvence lett.

Hasonlóan történt a mi esetünkben is. A két csikó, Bogár és Csibi valamennyiünk kedvence lett. Szépen megvoltunk, kihajtottunk velük a határba, szénát vágtunk és füvet, behordtuk a terményt, amit a nagyobb testvéreink csépeltek. Kukoricát, répát és mindent, ami termett.

Csakhogy volt egy kis probléma. A lovas emberek tudják, hogy mit jelent az, hogy nonius és mit jelent az, hogy angol telivér. Csak egy mondatba tömörítve: azt jelenti, hogy nem lehet a kettőt együtt befogni egy fogatba, mert az egyik igavonó (nonius) a másik pedig versenyló.

Ha nagy terhet húztak, mert néha az is megesett, Bogár megmakacsolta magát, és kilépett a hámból. Ez senkinek sem tetszett. Furcsa módon apám ezért mindig Csibit okolta, pedig ő mindig engedelmes volt. Mondta is az én drága édesanyám:
- Drága, szép gyerekeim, látjátok? Ez így van, és így is marad a világ végezetéig. Az ember mindig azt bántja, aki húzza a szekeret…

Nem panaszkodhatunk, szépen telt az ifjúságunk. Szeretett csikóink végül elkerültek tőlünk, mint annak idején  Mirza Simon István családjától. Mi is megsirattuk őket.

"…Aztán egy napon
ebédnél így szólt apám: eladom,                                               
sok az adó, lassan a sírba visz,
és télire majd kell a csizma is.
Ült némán a megrémült család,
mindenki letette a kanalát.

S kinek neve talány maradt, titok,
elvezették a kedves kiscsikót.
Áthajolva a pudvás kapufán,
nézte a távozót még nagyanyám,
és halkan suttogta, szepegte sírva,
mint legszebb szót a földön: Mirza, Mirza…"

Azóta eltelt 50-60 év is, és mint látjátok, azóta is szívemben hordom emléküket. Meg kellett tőlük válnunk, mert kellett a pénz meleg lábbelire és tűzifára. Nem utolsó sorban a sok éhes szájat is etetni kellett valahogy. Mi lassan felcseperedtünk,  ki jobbra, ki balra ment, szép lassan kirepültünk a családi fészkekből.

Apám kovácsolt továbbra is, reggeltől estig, anyám nemsokára felszállt a mennyekbe, és onnan vigyáz még pár ittmaradott gyermekére. Már csak pár, mert már a fele Odaát van vele együtt. Aztán apám is követte élete párját. Így volt megírva a Sors könyvében. Legyen áldott az Úr neve, Ámen.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rfgy.blog.hu/api/trackback/id/tr8712446359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása