HTML

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Testvérnek jöttem közétek - egy készülő könyv margójára

2017.06.08. 11:32 :: Rostás Farkas György

img_0284.JPGAzon gondolkodom, hogyan is foglaljam össze egy szinopszis-féle keretében mi is az, amit tervezett könyvemben az olvasók elé szeretnék tárni a lelkemből.

Mindabból, amit rögös életutamon a batyumba gyűjtöttem, s most egy kopjafányira az Örökkévalóságtól még kikívánkozik belőlem.

A barátaim azt mondják – talán olykor a szememre is vetik -, hogy én mindig csak a szeretetről beszélek, mintha a világon semmi baj és probléma nem lenne. Ráadásul ebben a mai világban már szinte nem is lehet találkozni szeretettel.

Beszélhetnék a bajokról, a megosztottságról, a gyűlöletbeszédről, vagy a „csak közönyösségről.” A szegénységről, az éhező gyerekekről, a fűtetlen szobákban, vagy az utcán fagyoskodókról…

Ma – a közéletben, a politikában, a civilek között - egyre többen fogalmazzák meg az összefogás, a nézetkülönbségek ellenére is szükséges megegyezés igényét.

De lehetséges-e valóban felülemelkedni a múlton és tiszta lapot adni egymásnak? Ez bizonyára nem könnyű, de meg kell próbálnunk, nincs más lehetőségünk. Már az utolsó utáni órában vagyunk!!!

Nos én pontosan ezt a célt szeretném szolgálni: rövid, néhol moralizáló, máskor példálózó, vagy életrajzi momentumokat is felemlegető írásaimmal.

Felülemelkedni és legalább megkísérelni felfedezni és megláttatni mindabban, ami velünk és körülöttünk történik azt a bizonyos „aranyfonalat” a szeretet és a gondviselés aranyfonalát.

Jókai írja egyik művében: „Embernek lenni minden körülményben…” Az ember egyéniségét, azt az egyszeri pótolhatatlant és megismételhetetlent, csak valamely közösségben betöltött szerepében, és a közösségtől kapott kultúrában tudja megélni, kiteljesíteni, vagyis az egyéniségét lényegében egy bizonyos kulturális közösségtől kapja.

Korunk nagy problémák előtt áll, ezért mindent el kell követnünk, hogy leomoljanak a falak, és minél egységesebb legyen kis nemzetünk. Azt kérdezem magamtól és mindannyiunktól: Tudunk-e másokért is tenni, jó szóval, tanáccsal, cselekedettel, példamutatással. Vajon tudunk-e gyűlölet nélkül élni ebben a gyűlölettől terhes világban? Ez itt a kérdés!

Ma azt érezzük, hogy nincs bizalom. Hogy anélkül hogyan lehet élni? Azt nem tudom, de biztos lehet. Mert szeretet nélkül se lehet(ne), de mégis sokan élnek úgy!

Amikor a hazámhoz való kötődésemről beszélek - mindig és mindenhol – elmondom, hogy Péli Tamáshoz hasonlóan én is kettős aranypántot hordok a homlokomon és a szívemen: a cigányságom és a magyarságom. Mindkettő egyaránt fontos számomra, és egyikről sem vagyok hajlandó lemondani.

A cigányokat az Isten cigánynak teremtette, mindig azt mondtam, hogy jókedvében tette. Hiszen a legnagyobb bajban és nélkülözésben is bele tudtunk kapaszkodni őseink hitébe, erőt merítettünk dalainkból, táncainkból.  Éppen a cigányságunk őrzött, tartott meg bennünket. 

Mit tehetünk, hogyan bizonyítsunk, hogyan higgyük és hitessük el, hogy mi is ennek a sokat szenvedett nemzetnek a tagjai vagyunk. Hogyan lehetünk, hogyan legyünk esélytelenségre predesztinált létünk ellenére hasznos és építő tagjai ennek a honnak, amely a mi hazánk is?

Amikor most a „bizonyítványom magyarázom” – vagyis azt, hogy miért tartom fontosnak világra hozni ezeket az írásokat, vissza kell kanyarodnom általam, de sokunk által is emlegetett szeretethez.

Amit kisgyermek koromban ott a „Viharsarokban” megtapasztaltam a jó öreg parasztoktól Újkígyóson, az, hogy otthon kell lennünk egymás szívében. Csak abból adhat az ember, amije van. Ilyen maga a szeretet. Mint azt hál’ Istennek még nagyon sokan tudják, tudjuk, abból minél többet adunk, annál több marad.

Ezért is választottam írásaim mottójának egyik versem meghatározó sorát: Testvérnek jöttem közétek…

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rfgy.blog.hu/api/trackback/id/tr3012576561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása