HTML

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

"Hulladoznak a hópelyhek..."

2017.12.14. 15:14 :: Rostás Farkas György

                                                          - Rongyos bátyám emlékére -

rongyos.jpg„Hulladoznak a hópelyhek, körülöttem megfagyott az élet…” Talán így, vagy ehhez hasonlóan szólt az a dal, amit az én szeretett István bátyám oly sokszor énekelt.

Ezeket a dalokat mifelénk István bátyám hozta be a divatba. De volt nekem egy áldott emlékű nagybátyám, akit csak úgy becéztek, hogy Rongyos. Ő is mindig ezt énekelte. Igazán nagyformátumú személyiség volt! Nem volt olyan ember, aki  első látásra ne fogadta volna be a szívébe.

Dobozon élt- éldegélt szeretett Nunu feleségével és pici kis családjával, nem messze attól a cigány gödörtől, ahol minden nyáron vályogvetéssel tengette nyomorúságos kis életét. Ebből élt. Mulatós ember volt, szerette a jó borokat, de nem vetette meg a szilvóriumot sem.

Szeretett és tudott is nótázni, dalaiba beleszőtte az életének az eseményeit is. Így énekelte meg szeretett Nunu feleségét is. 

Soha senkit nem bántott meg, a szegény kis aprópénzéből, amit a vályogvetéssel keresett mindenkit meghívott egy borra, egy söre, egy pálinkára. De az is igaz, hogy ha neki nem volt pénze és elment a kocsmába, ő is kedvére ihatott, mulathatott, mert mindenki szívesen látta vendégül.

Úgy hozta az élet, hogy édesanyámnak jutott az a sors által megírt feladat, hogy felnevelje a húga árván hagyott gyerekét Rongyost, amiért ő egész életében hálás volt édesanyámnak.

Anyjaként szerette, tisztelte, amikor az Isten egy kis pénzzel megajándékozta, nem tudta, hogy mit vegyen az ő imádott nagynénjének, nevelőanyjának. Szebbnél szebb kendőkkel lepte meg, kötényeket csináltatott számára, úgy próbálta meghálálni a sok-sok gondoskodást, szeretetet és odafigyelést.

Amikor csak tehette a mi Rongyosunk ott volt nálunk, ott töltötte ideje javát István bátyámmal, akit kimondhatatlanul szeretett. A bátyám is próbált a kedvében járni, olyan szépen senki nem mondta neki: „Drága bátyám, ne menj el, ne hagyjál itt! Sütök-főzök neked, hozok neked jó házi bort, és énekelek veled.” Na, ezzel, hogy énekelek neked, levette a lábáról!

Mindenki mondta, hogy nem is tudják megkülönböztetni, hogy Rongyos vagy István bátyám énekel-e, annyira hasonlított a hangjuk és az éneklési stílusuk egymáshoz.

Körbeülték Rongyost, kedvében jártak, sok enni-innivalót hoztak a gyönyörűséges szép szomszédasszonyok, de még a férfiak is. „Drága jó Rongyos bátyám énekeljen nekünk, mert olyan szívhez szólóan, olyan meghatóan senki sem tud énekelni, mint maga.”

Rongyosnak nem kellett kétszer mondani, megcsavarta a cigarettát, vagy ő vagy Nunu, felhörpintette a kis pálinkáját, vagy a borocskát, és éneklésbe kezdett. Boldog, felejthetetlen napok ezek!

Mikor nálunk járt, a mi kis falunkban, rendre elment kocsmázni. Sok jó barátja akadt, és szépen, csöndesen elborozgattak. Az utcán hazafelé haladva Rongyos csak úgy magának énekelgetett, dudorászott. Az utcabéliek már tudták, hogy jön a falu kedvence, Rongyos. „Halljátok? Énekel!”

Halála után még nagyon sokáig emlegették az emberek, az egész falunak hiányzott Rongyos.  A nótáit ma is éneklik szerte Békés megyében, amikor nagy mulatások, keresztelések, vagy éppen temetések vannak, mindig elhangoznak ezek az örökzöld dallamok. Kérik egymást a fiatalok, de az idősebbek is, hogy a Rongyos nótáit énekeljétek. Nem hiszem, hogy létezett olyan dal, amit Rongyos meg István bátyám ne ismert volna.

Nagyon sokat gondolok az én szeretett nagybátyámra, aki mindig vidám volt, és nagyon szeretett bennünket, unokatestvéreit.
Ha szólít a szívem, elmegyek Dobozra, kimegyek a temetőbe, hogy gyertyát gyújtsak a sírjánál, így tisztelegjek emléke előtt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rfgy.blog.hu/api/trackback/id/tr6013500173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása