HTML

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

"A munka a láthatóvá tett szeretet"

2014.02.13. 18:01 :: Rostás Farkas György

Talán csodálkoztok, miért tartom fontosnak, hogy egy biokémikus professzor akadémiai székfoglalójáról írjak, amikor vajmi keveset konyítok ehhez a tudományhoz, s a természettudományos műveltségem is csekély. Csermely Péter professzort, akit ma már testvéremnek tekintek, a tehetséggondozás területén kifejtett munkássága révén ismertem meg, amikor eljött egyik nemzetközi konferenciánkra előadást tartani.

Valamennyiünket lenyűgözött nagy tudása és ezzel párosuló szerénysége, közvetlensége. A kapcsolat azóta is megmaradt, időről időre levelezünk, szót váltunk telefonon. Lapunk – a Közös Út – Kethano Drom – számára is sokat merítettünk a könyveiben, blogjában megfogalmazott filozofikus mélységű gondolataiból.

Írásaiban, előadásaiban összeér, egymásra talál a legmagasabb szintű tudomány, az emberi lét értelmét kutató filozófia és a mindezt a gyakorlati élet szintjére lefordító, alkalmazó emberi bölcsesség.

Minden alkalommal tanulok valamit tőle. Mennyire jellemző, hogy akadémiai székfoglalójában a tudományos fejtegetések bevezetőjeként Kahlil Gibran, libanoni származású amerikai maronita keresztény költő, filozófus, képzőművész mondását idézte: „A munka a láthatóvá tett szeretet...”

Tudjuk, hogy az univerzum lényege a harmónia, amit másként fogalmazva egyetemes szeretet-törvénynek is nevezhetnénk. Minden mindennel összefügg, s a legkisebb cselekedetünk is befolyásolhatja ezt az egyetemes harmóniát.

Csermely Péter számomra a harmónia embere, s a hálózatok törvényeiről folytatott kutatásai komoly tanulságokkal bírnak a mi emberi közösségi-társadalmi viszonyainkra nézve is.

"Hogyan tudjuk megváltoztatni a bennünk lévő és a minket körülvevő hálózatokat?" – tette fel a kérdést székfoglaló előadásában. Én is megfogalmaztam a magam kérdését, mit üzen ez a tudományos fejtegetés számomra?

Az összefogásról, a saját közösséghez, néphez való ragaszkodásról és a más közösségekkel kialakított jó kapcsolatok – a hálózat fontosságáról üzen...

Az alábbi képsorokkal idézem a székfoglaló hangulatát.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rfgy.blog.hu/api/trackback/id/tr165813065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása