HTML

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Félreverem a harangokat

2013.03.04. 11:53 :: Rostás Farkas György

Azokat a harangokat, melyeket lassan már évtizedek óta kongatok, mert megkondultak  bennem már régen.  A cigányok nyelve, kultúrája nem kell már a cigányoknak sem. Féltett kincsként óvtuk, őriztük, de úgy tűnik hogy végnapjait éli. Ha már az ősei nyelvét is feladja az ember, akkor mi élteti az amúgy is csak pislákoló lángot.

Talán jó lenne évszázadokra visszarepülni, amikor édes volt az anyai szó, az anyanyelv, apáink ősi íratlan törvénye, ami elhagy bennünket örökre. Az én szüleim még cigányul imádkoztak. Ha találkoztak a többi cigányokkal, barátokkal, rokonokkal, hosszan üdvözölték egymást. Nagy becsben tartották a nyelvet, a törvényt, a Krist, ez az örökség összekovácsolta a vándorokat, a menekülőket az otthonkeresőket.

Nekünk is így kellen tennünk, gondosan tovább adnunk, hogy úgy vigyázzanak rá az utánunk jövők, a most felnövekvők, ahogy az én generációm és az előttem élők tették.

Nekem is volt egy álmom, merthogy én cigányul álmodom. Így fogalmazódnak meg bennem a gondolatok, íródnak a sorok és a kimondatlan óhajok.

Talán lesz egy olyan kor, amikor érdemes lesz cigányul írni, mert lesz kinek, lesz aki olvassa.

A napokban olvastam, hogy sötétbe borult Tarnabod.

 Az a Tarnabod, ahol Hegedűs Zsuzsa iskolaigazgató meghívására régebben gyakran megfordultam. Öröm volt látni a fiatalokat, az iskolában a gyermekeket, az évzáróra ünneplőbe öltözött, büszke szülőket. A rendhagyó irodalomórán csillogó szemmel olvasták cigány íróink verseit, írásait, s akik  már nem beszélték, azok is megpróbálták visszatanulni öregapáik nyelvét.

Mint a mesében: szép volt,tele a jövő ígéretével… talán igaz sem volt?...

Vajon kit, kiket és miért zavart ez a hagyományőrzés, ez az identitás-építés? Mert úgy túnik valakinek mégis útjában volt, az igazgatót elküldték, az iskolát ellehetetlenítették...

A kép mindenesetre megrázó: sötétbe borul még a világ is, ha az emberek feladják hagyományaikat, s már nem ragaszkodnak őseik kultúrájához, erkölcsi értékeihez…

 

 

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://rfgy.blog.hu/api/trackback/id/tr545115959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jekh Sityari 2013.03.15. 23:20:44

Tisztelt Rozsdás Farkas György! Szeretném felvenni önnel a kapcsolatot, de sajnos sehol találom az Ön e-mail címét. Kérem, írjon rám a tasi kukac teletype.hu címre.

(Chi kamav te iskirisarav kathe, ame kamava jekh romaneske skhola po Segedo anda kado bersh. Bochanato, me chi zhanav, feri jekh cerra le romani shib)

T'aves baxtalo!
--
Jekh Sityari
süti beállítások módosítása